Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού

Δελτιο τυπου σχετικα με το ατυχημα του "Νησος Χιος"

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 18-6-2012

Με αφορμή το ατύχημα που συνέβη το Σάββατο 16 Ιουνίου στο λιμάνι της Τήνου, όπου το πλοίο ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ προσέκρουσε κατά την προσπάθεια εξόδου του από τη λιμενολεκάνη, λόγω ιδιαίτερα δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών, έχουμε να κάνουμε τα ακόλουθα σχόλια.

Αρχικά, πρέπει να επαινέσουμε τον Πλοίαρχο γιατί, παρά τα εντονότατα καιρικά φαινόμενα, κατόρθωσε να βγάλει το πλοίο από το λιμάνι – παγίδα στο οποίο είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει σύμφωνα με το δρομολόγιο, ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς ή να θρηνήσουμε θύματα και χωρίς να προξενηθεί καμίας μορφής και έκτασης ρύπανση.

Δυστυχώς, είναι άλλο ένα περιστατικό όπου η άποψη της Ένωσης Πλοιάρχων επαληθεύεται. Οι «επιστήμονες» που σχεδίασαν και έχτισαν αυτό το λιμάνι-παγίδα, χωρίς να λάβουν υπ’ όψη τις απόψεις και τις υποδείξεις των κατ’εξοχήν χρηστών των λιμανιών, των Πλοιάρχων, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οι θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν. (πάσης τάξεως) είναι καταγεγραμμένες στα διάφορα συμβούλια όπου έχουμε συμμετάσχει από πριν κατασκευαστεί αυτό το λιμάνι-φάκα, έως τώρα και οι απόψεις μας υπάρχουν σαφέστατες στην έκθεση που εκδίδουμε με αναφορά στα περισσότερα λιμάνια της χώρας.

Ακόμα και τώρα, πρέπει να ολοκληρωθούν επιτέλους οι εργασίες κατασκευής του κυματοθραύστη, ούτως ώστε παρ’ ότι είναι άκρως επικίνδυνος τουλάχιστον να φτάσει σε ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ανεξάρτητα όμως όλων η ΠΕΠΕΝ παραμένει σταθερή στη θέση της, η οποία είχε διατυπωθεί στις διάφορες συσκέψεις στις οποίες τονίστηκε σε όλους τους τόνους ότι τα έργα έτσι όπως είχαν σχεδιαστεί και εκτελούντο δεν προσέφεραν τίποτε παρά μόνο δυσκόλευαν την κατάσταση περισσότερο και μετέτρεπαν το «λιμάνι» σε παγίδα και ήταν τρόπος για να ξοδεύονται χρήματα του Ελληνικού λαού.

Πανελληνια Ενωση Πλοιαρχων Εμπορικου Ναυτικου - Δελτίο Τύπου